Metaalbewerkingsbedrijf voor plasmasnijden


In de metaalindustrie worden met grote aantallen plaatstalen gesneden. Dit staal wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, maar eerst moet het op maat gesneden worden. Er zijn diverse snijtechnieken voor staal en ijzer, waarvan het plasmasnijden er één van is. Zo kan men autogeen snijden. Hierbij wordt door een vlam het staal op verbrandingstemperatuur gebracht, zodat men met een zuurstofstraal een snee in het staal kan maken. Met lasersnijden, gaat men met een laser over het te snijden oppervlak. Met een laser kan men ook dikker staal snijden en kunnen ook veel andere materialen gesneden worden zoals hout en kunststof. En men kan nog kiezen voor waterstraalsnijden. Met een krachtige flinterdunne waterstraal kan men door het staal snijden. En dan is er nog het plasmasnijden. 

Wat is plasmasnijden?

Met een plasmasnijmachine wordt er een elektrische boog gecreëerd. Deze boog komt tussen de elektrode in de machine en het te bewerken staal en ontstaat er plasma. Plasma is een vorm van gas. Hiermee wordt het staal verwarmd tot wel 30.000 graden Celsius en kan het gaan smelten. Een inert, dat is een ander soort gas, vaak is dat argongas, wordt dan met hoge druk de spuitmond uitgeblazen, waardoor er een snede in het staal komt. Er zijn handgestuurde plasmasnijmachines maar er bestaan ook zogenaamde CNC-plasmasnijmachines. Deze machines maken het mogelijk om ook andere vormen te snijden, in plaats van een rechte snede.

De plasmasnijmachine

Een plasmasnijmachine heeft een stroombron, de elektrische schakeling. Hierdoor wordt de machine van constante stroom voorzien. Deze stroombron is verbonden met de zogenaamde pilotenboog. Hierin zit een elektrode met onderaan een snijmondstuk. Ook zit hier nog water in voor de afkoeling. De bovenkant, waar de elektrode zit, is de minpool. Het te snijden staal dat onder het snijmondstuk ligt is de pluspool. Wanneer de machine aangezet wordt, ontstaat er tussen de minpool (de elektrode) en het staal (de pluspool) de elektrische boog, waarmee het plasma ontstaat en die vervolgens het staal op smelttemperatuur brengt. 

Wat is plasma? 

Plasma is een fase waarin een bepaald soort gas zich bevind. Om werkelijk te zien hoe plasma ontstaat, moet men diep in het gas kijken naar de atomen en elektronen en komt men in natuurkundige termen terecht. Als het gas een normale gasfase heeft, bevat elke atoom van het gas evenveel negatieve en positieve geladen elektroden. De positieve deeltjes zitten in de kern, de negatieve deeltjes draaien eromheen. Wanneer de atoom enkele elektroden door temperatuurverhoging verliest en deze in de vrije ruimte komen, is de atoom geïoniseerd. Wanneer er voldoende atomen zijn geïoniseerd, veranderd de fase van het gas en heb je plasma.

Voor meer informatie spreek met Snijbedrijf Koetsier.

Over ons

Fabricage en productieblog

Mijn naam is Henk-Jan en ben het gezicht achter deze blog over fabricage en productie. Overdag ben ik actief als manager van een groot productiebedrijf en heb eerstehands ervaring op het gebied van productie. Wat begon als een hobby, is nu uitgegroeid tot deze populaire blog. Met veel enthousiasme schrijf ik op deze blog over alles wat met fabricage en productie te maken heeft. Ik schrijf educatieve artikelen over mijn ervaringen op de werkvloer en artikelen met meer diepgang over het reilen en zeilen van het vak. Altijd al meer willen weten over productie en fabricage? Dan is dit de blog waar je moet wezen. Veel leesplezier.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

4 januari 2018
In de metaalindustrie worden met grote aantallen plaatstalen gesneden. Dit staal wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, maar eerst moet het op maa